Een woonzorgcentrum met zes sterren : vijf gewone en ééntje die schittert

Ik had het je beloofd, Inge!

Met welke ogen zou ik naar een woonzorgcentrum kijken en wat is belangrijk om te weten als je op zoek bent naar een nieuwe woonst.

Maanden heb ik diep nagedacht en zorgvuldig gezocht naar dingen die belangrijk zijn om het woonzorgcentrum, dat het meest bij je past, te kiezen. Met de ogen van een ander, van een bezoeker, een bewoner en een dochter, keek ik naar het woonzorgcentrum waar ik werk. Wat waren de doorslaggevende redenen die mensen hadden overhaald om deze gemeenschap te kiezen als hun woonplaats.

Wat kon er allemaal zo belangrijk zijn om de juiste keuze te maken. Wat waren de sterren die de kwaliteit van een woonzorgcentrum kenmerken?

Een eerste entree zegt meestal al heel veel over een woonzorgcentrum. Je stapt binnen en hoe ervaar je de eerste minuten? De temperatuur, de geur, het onthaal geven al snel een glimp over de sfeer. Welk woord past het beste bij je eerste indruk : ruim, luchtig, gezellig, rommelig, ordelijk, druk...?

Verzorging moet goed zijn, dat kan je zien aan de bewoners. Zijn ze netjes gekleed en zonder vlekken? Hebben ze een opgekamde haardos. Is hun outfit een basic look met sloffen of zijn er nog dames met lipstick, juwelen en een mooi bloemetjeskleedje bij?
 
En dan is er natuurlijk ook het menu! Voor de meeste bewoners zijn de maaltijden iets om naar uit te kijken. Is er elke dag gehakt, verpakt in mooie woorden, of staat er ook vis of steak op het menu? Aan de gerechten  merk je direct of  een rantsoenbudget de keuze bepaalt of dit een erezaak van het bedrijf is.

Jazeker! Een woonzorgcentrum is een bedrijf. En zoals elk bedrijf hebben ook woonzorgcentra aandachtspunten waar ze graag mee uitpakken. Het ene legt de nadruk op verzorging, het andere eerder op maaltijden, of op animatie. En natuurlijk de besten op alle punten! Maar dat zal je waarschijnlijk ook merken aan het prijskaartje. Die prioriteiten kan je uit hun folders of hun website halen.

Netheid en geur is niet alleen belangrijk voor de bewoner maar ook voor familie. Ik verkies fris en hygiënisch boven muf of vieze geurtjes. Ik houd van nette toiletten en glanzende gangen, propere hoekjes en frisse kamers.
 
Misschien niet prioritair, maar wel heel belangrijk; hoe wordt de verveling verdreven? Wat staat er op de animatiekalender? Bewoners hebben heel andere interesses dan wij. Toppers in ons woonzorgcentrum zijn : zangnamiddagen met liederen uit de oude doos,
een lekkere gebakken haring eten,
Al 15 jaar lang de bingo namiddag,
zomerse wandelingen door het stadscentrum.

Eenvoud is soms beter dan hoogst culturele voorstellingen. Dat hebben we aan den lijve ondervonden. Onze bewoners stonden in het midden van een vrij zwaar klassiek concertje recht en vertrokken naar hun kamer om er televisie te kijken. 

Toch is dit niet echt datgene wat ik je wou meegeven. Eigenlijk weten de meesten van ons dat het gewoon zo hoort.

Hoe kon ik in woorden omschrijven wat dat ietsje meer, de kers op de taart, het zout op de patatjes moest zijn.  Hoe moeilijk was het om de juiste woorden te vinden.

Tot ik gisterenavond in bed lag en de dagelijkse beslommeringen overschouwde. Ik herinnerde me bezoekers, familie van..., mensen met het hart op hun tong, die me aanspraken en zeiden : " Mevrouw, als we hier binnen komen dan is dit als thuiskomen!  Het is hier gezellig en iedereen lacht hier en is zo vriendelijk en warm. We voelen ons hier echt welkom!"
Heeft dit verder nog uitleg nodig?

Beste toekomstige woonzorgcentrum-bewoner,

Wat je ook kiest, kies met je hart en laat je familie met hun verstand oordelen. Twee ogen zien meer dan één. Maar daar waar je je goed voelt, geeft de meeste kansen op slagen.

Beste familie met een dementerende ouder,

Probeer zo veel mogelijk een biotoop te zoeken waar je ouder zich het meest ontspannen voelt. Er is nog  altijd zoiets als intuïtie. Een gezellig interieur en een goede animatiewerking zijn heel belangrijk. Ze zeggen veel over de policy op een afdeling voor dementerende bewoners. Persoonlijke maaltijdbegeleiding is absoluut een must, er komt een tijd dat je ouder vergeet te eten en dan moet je kunnen vertrouwen op de verzorgers wil je geen uitgehongerd ma of pa krijgen.

Veel succes met jullie zoektocht!
Elisabeth

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts