Het regent 25 keer treurwilgblaadjes in onze tuin

Groen wordt geel, dan rood, dan bruin. Door de goudkleurige stralen van een zon die amper aan de hemel rijst, schitteren dauwdruppels als diamanten op de roodbruine bladeren. Het is herfst!
Vierentwintig jaar is het al, dat we achter hetzelfde raam, vol bewondering naar deze mooie transformatie in onze tuin staan te kijken.

Het begon ooit in een oud huis met een verfborstel in onze ene hand en twee kleine peuters in de andere hand. Een grote tuin met alleen maar gras, een hoge brede treurwilg aan de ene kant, een  oude grillige appel- en pruimenboom aan de andere kant.

Het is herfst in '89. Massa's geel gekleurde blaadjes dwarrelen bij elk zuchtje wind naar beneden.
Voor de eerste keer regent het treurwilgblaadjes in onze tuin.

Al vijf keer regent het treurwilgblaadjes in onze tuin. Tussen de bergen bouwafval groeit hier en daar een frisgroene grasspriet. Een riddertje speelt op de onderste takken van de appelboom. Hij rent onvermoeibaar in en uit de boom en zwaait vol overgave met zijn zwaard  naar de ingebeelde draak. Prinses Mikie wandelt van boom naar boom, met een cocktailjurk vol gekleurde pailletten aan, om haar hals een hoop klatergoud, aan haar voeten bijpassende schoentjes die op het stenen pad "klak, klak, klak" zeggen.

Tien keer regent het treurwilgblaadjes in onze tuin. Een jonge kat springt wulps tussen de vallende bladeren. De appelboom is gevallen en netjes opgeruimd.
Er staat nu een schommel met glijbaan en klimtoren. Aan de rand van fris jong gras prijkt een dun twijgje met een groot label eraan.  Op het label  staat een foto van een grote kersenboom vol lekkere rijpe kersen.
Voor de pasgebouwde garage, ten midden van kleurrijke heesters en struiken, klatert water uit een bamboe watervalletje  in een houten ton. Er zwemmen 2 goudvisjes in. Een springtouw en een poppenwagen liggen geduldig te wachten op het nieuwe terras. Net als de mountainbike en het skateboard. De school is nog niet uit.

Vijftien keer regent het treurwilgblaadjes in onze tuin. De pruimenboom stond helemaal dor en is netjes opgeruimd.
De schommel oogt zielig eenzaam in een hoekje aan de rand van de tuin. Het watervalletje was niet zo'n succes. Het heeft plaatsgemaakt voor een heg die dwars over de hele tuin tot aan de treurwilg reikt. Er staan een rond zwembad en vier zonnestoelen achter. Uit de kamers van het riddertje en prinses Mikie klinkt "keifakke"  muziek.

Twintig keer regent het treurwilgblaadjes in onze tuin. De kersenboom is nu zo groot als op het labeltje stond. De schommel is netjes opgeruimd en heeft een tweede leven gevonden in een andere tuin.
Het ronde zwembad is omgebouwd tot een stenen rechthoekig exemplaar mét zonneterras. Als ik door het raam zie, droom ik weg naar te warme dagen met stralend blauwe hemel en zie twee studenten genieten van "poolparties". Nog steeds mét hippe muziek!

Het is herfst. Vierentwintig keer zie ik door het raam naar onze tuin.
Het regent geen treurwilgblaadjes meer.
Hij is gevallen. Onze hoge brede treurwilg,
en met man en macht netjes opgeruimd.

Het riddertje kijkt nu ergens in een grote stad, vanuit de vijfde verdieping van zijn appartement naar een laan met vijf hoge platanen. Voor hem regent het grote rode bladeren.
Door het raam van hun eigen huis aanschouwt Prinses Mikie samen met de liefde van haar leven, een berg bouwafval met hier en daar een frisgroen grassprietje. Aan de ene kant prijkt een walnotenboom van middelbare leeftijd. In de weerkaatsing van hun nieuwe venster zie je haar bolle buikje.

Vijfentwintig keer en het zal nooit nog treurwilgblaadjes regenen.
Of we door het raam gaan kijken?
Heel waarschijnlijk als paasbloemen gaan bloeien en vogels beginnen te fluiten.
Je zal ons eerder vinden aan de nieuwe zandbak.
De zandbak op het terras waar ooit een treurwilg stond.
Waar een klein peutertje samen met oma en opa de mooiste zandkastelen zal bouwen!


Reacties

  1. Mooi verhaal... doet er je bij stilstaan dat we alles van zelfsprekend vinden hoe de dingen zich evolueren in het leven.... maar langs de andere kant met het besef dat het vergankelijk is..de treurwilg

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I don’t know how should I give you thanks! I am totally stunned by your article. You saved my time. Thanks a million for sharing this article.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. What you're saying is completely true. I know that everybody must say the same thing, but I just think that you put it in a way that everyone can understand. I'm sure you'll reach so many people with what you've got to say.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Blogging is the new poetry. I find it wonderful and amazing in many ways.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts